Alles over de populairste Amerikaanse sporten

Ontdek de invloed van Amerikaanse sporten op de Noord-Amerikaanse cultuur, van American football tot ijshockey en lokale tradities.

In Noord-Amerika is sport niet zomaar een tijdverdrijf; het is een levenswijze die diep geworteld is in de cultuur van zowel de Verenigde Staten als Canada. Of het nu gaat om de Super Bowl of de Stanley Cup, sportevenementen trekken miljoenen kijkers en vormen gespreksonderwerpen bij uitstek. In deze blog duiken we dieper in de fascinerende wereld van Noord-Amerikaanse sporten, verkennen we de unieke sporttradities en bespreken we hoe sport een verbindende factor is in het dagelijks leven.

Amerikaanse sporten

Amerikaanse sport als cultuur

Sport is in de Verenigde Staten en Canada een groot onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Vrijwel iedereen heeft een of meerdere sport(teams) waar die fan van is waarbij dit uit kan lopen tot professioneel niveau, maar ook op universiteitsniveau. Een onderzoek heeft bijvoorbeeld laten zien dat in totaal 71% van de Amerikaanse bevolking heeft aangegeven een ‘sport fan’ te zijn.

Amerikaanse sporten honkbal

Van deze 71% zijn de meeste mensen vooral fan van American football en dat is ook terug te zien aan toeschouwersaantallen in de stadions. Een voorbeeld hiervan is bij ‘college football’ waar er bij de Michigan Wolverines doorgaans 107.000 toeschouwers op de tribune zitten. Het grootste sportevenement van de Verenigde Staten behoort ook tot American football en dat is de Super Bowl waar bij de laatste editie 123.7 miljoen mensen wereldwijd naar keken.

In Canada is niet football, maar ijshockey de meest geliefde sport waarbij 30% van de Canadezen heeft aangegeven de sport te volgen. De laatste wedstrijd van Stanley Cup (de finale van de playoffs om de kampioen te bepalen) trok daarbij bijna 8 miljoen kijkers wereldwijd.

Er kan daarom geconcludeerd worden dat sport een belangrijk onderdeel is van de Amerikaans/Canadese cultuur waarbij je dan ook vaak het makkelijkste het ijs kan breken bij mensen om over een van de sporten te praten; ‘’did you watch last night’s game?” is altijd een goed begin!

Amerikaanse sporttradities

Veel sporten kennen ook bepaalde tradities rondom wedstrijden zoals bijvoorbeeld de ‘tailgate party’s’ voor een (American) football wedstrijd waarbij er gegeten en gedronken wordt bij de achterkant van de auto of de Seventh-inning stretch bij honkbalwedstrijden waar fans opstaan, dansen en/of snacks halen tijdens de rust in de 7e inning. Het bezoeken van sportwedstrijden is dan ook zeker de moeite waard zodat jezelf kan onderdompelen in de cultuur en de tradities die daar omheen hangen.

Andere tradities bij wedstrijden zijn ook momenten waarbij er interactie is met het publiek dat kan leiden tot leuke momenten zoals bij bijvoorbeeld kiss cams, dance cams en look-alike cams. Daarnaast heb je bijvoorbeeld bij ijshockey nog de traditie om je pet het ijs op te gooien wanneer een speler een hattrick (3x goals in één wedstrijd) heeft gescoord.

Welke sportwedstrijden kun je in Amerika bezoeken en wanneer?

Wanneer je een sportwedstrijd wil gaan bezoeken heb je vaak vele keuzes, maar kom je vaak terecht bij een van de vier grote sportcompetities. Deze vier competities zijn bestaan uit de NFL (American football), MLB (honkbal), NBA (basketbal) en de NHL (ijshockey) die ieder een ander verloop hebben van het reguliere seizoen.

Sport in Amerika

Zo begint de NFL altijd medio september en eindigt het reguliere seizoen na 17 wedstrijden in januari. Vervolgens beginnen de playoffs die uiteindelijk leiden tot de Super Bowl die altijd wordt gespeeld op de eerste zondag van februari.

De teams in de NBA en NHL spelen in het reguliere seizoen een stuk meer wedstrijden, maar liefst 82(!). De reguliere competities hiervan beginnen daarbij altijd in oktober en eindigen in april met playoffs als vervolg om uiteindelijk de kampioen te bepalen.

De MLB krijgt de prijs voor meeste reguliere competitiewedstrijden want de teams in deze competitie spelen namelijk 162 wedstrijden in een regulier seizoen. Dit lange seizoen begint eind maart en loopt door tot en met eind september met ook een playoffs aan het einde van het seizoen.

Zodra je een keuze hebt gemaakt om een sportwedstrijd te bezoeken is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze wedstrijden een stuk langer duren dan bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Vanwege ‘commercial breaks’, stopmomenten en rust tussen helften/periodes/innings kunnen de meeste wedstrijden ongeveer 3 uur duren, maar dat is je tijd zeker waard! Wanneer het speld stilvalt of wanneer er rust is zal er altijd entertainment zijn waarbij je kan denken aan cheerleaders, winacties met het publiek, optredens, ‘t-shirt tosses’ zodat niemand zich hoeft te vervelen. Er wordt van elke wedstrijd een gigantische show gemaakt.

Boek nu je ticket voor de Amerikaanse sportwedstrijden

Vanaf nu is het ook mogelijk om je tickets voor een van deze sportwedstrijden te boeken bij UStravel.nl | Canadatravel.nl en helpen we uiteraard graag bij het uitzoeken van de mooiste sportwedstrijden!

Lees ook onze andere blogs over sport in Amerika

Veelgestelde vragen over sport in Amerika

Wat zijn de populairste sporten in Noord-Amerika?

In de Verenigde Staten domineert American football, met de NFL als meest gevolgde competitie. In Canada is ijshockey de nationale sport, waarbij de NHL (National Hockey League) centraal staat.

Wat maakt de Super Bowl het grootste sportevenement in de VS?

De Super Bowl, de finale van het NFL-seizoen, is niet alleen sportief een hoogtepunt maar ook een cultureel fenomeen met uitgebreide halftime shows en commerciële aandacht, waardoor het jaarlijks de meeste kijkers trekt.

Hoe belangrijk zijn universiteitssporten in Noord-Amerika?

Universiteitssporten, vooral college football en basketball, zijn enorm populair en fungeren vaak als kweekvijver voor professionele sporten. Wedstrijden trekken grote aantallen toeschouwers en zijn diep verankerd in de lokale cultuur.

Wat zijn enkele unieke sporttradities in Noord-Amerika?

Enkele voorbeelden zijn tailgate parties voor footballwedstrijden, de ‘Seventh-inning stretch’ bij honkbal, en het gooien van petten op het ijs bij een hattrick in ijshockey.

Hoe kan ik tickets boeken voor sportevenementen in Noord-Amerika?

Tickets voor sportevenementen zijn online beschikbaar via platforms zoals ustravel.nl en canadatravel.nl, waar men gespecialiseerd is in het aanbieden van sportreispakketten.

Wat zijn de voornaamste redenen dat sport zo’n belangrijke rol speelt in de Noord-Amerikaanse cultuur?

Sport is een belangrijk onderdeel van de Noord-Amerikaanse identiteit, bevordert gemeenschapsgevoel, biedt entertainment en heeft een grote economische impact door de betrokkenheid van media, reclame en merchandising.

Welke invloed heeft het bijwonen van een live sportevenement op de lokale economie?

Live sportevenementen stimuleren de lokale economie aanzienlijk. Ze trekken niet alleen lokale fans, maar ook bezoekers van buitenaf, wat leidt tot meer uitgaven aan accommodatie, eten, drinken, en andere recreatieve activiteiten.

Hoe verschillen de fanbases van de grote Noord-Amerikaanse sporten?

Fanbases kunnen sterk verschillen in demografie, zoals leeftijd, geslacht en socio-economische status, afhankelijk van de sport. Bijvoorbeeld, NHL-fans zijn vaak geografisch geconcentreerd in koudere gebieden terwijl NFL-fans landelijk verspreid zijn.

Zijn er bepaalde rituelen of gebruiken uniek voor Canadese sportevenementen?

Ja, zoals de ‘hockey night in Canada’ die een lange traditie heeft als een wekelijkse bijeenkomst waarbij families en vrienden samen hockey kijken, en tijdens internationale toernooien, waarbij hele gemeenschappen samenkomen om hun teams te ondersteunen.

Wat is het effect van grote sportevenementen op de nationale trots in de VS en Canada?

Grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen, de Super Bowl, of de Stanley Cup Playoffs versterken de nationale trots en eenheid, vooral als lokale of nationale teams presteren op het wereldtoneel. Deze evenementen worden vaak gezien als een weerspiegeling van de nationale identiteit en prestaties.

Hoe toegankelijk zijn sportevenementen in Noord-Amerika voor internationale bezoekers?

Sportevenementen zijn zeer toegankelijk voor internationale bezoekers, met veel stadions en arena’s die meertalige diensten aanbieden en gelegen zijn in steden met goede toeristische infrastructuren. Bovendien helpen online platforms zoals ustravel.nl en canadatravel.nl bij het boeken van tickets en het plannen van reizen.

Welke maatregelen worden genomen om de veiligheid bij grote sportevenementen te waarborgen?

Organisatoren van sportevenementen implementeren uitgebreide veiligheidsmaatregelen, waaronder beveiligingscontroles, surveillance, en de aanwezigheid van noodhulpdiensten om de veiligheid van alle aanwezigen te garanderen tijdens evenementen.

Jildou

Over de auteur

Misschien vind je deze verhalen ook leuk

c-B.-Mistich_Grapes-in-Gillespie-County-Credit-B
Ervaar de romantiek in het zuiden.
Sport in Amerika
Ontdek de invloed van Amerikaanse sporten op de Noord-Amerikaanse...

Recente posts

c-B.-Mistich_Grapes-in-Gillespie-County-Credit-B
Kisses from Texas
Sport in Amerika
Alles over de populairste Amerikaanse sporten
San-Francisco-highlights
San Francisco highlights
Bestemmingen-langs-de-Route-66
Verken de bestemmingen langs de Route 66
Goedkope roadtripideeën
Goedkope roadtripideeën
c-B.-Mistich_Grapes-in-Gillespie-County-Credit-B
Sport in Amerika
San-Francisco-highlights
Bestemmingen-langs-de-Route-66
Goedkope roadtripideeën