Top 10 ghost towns in Amerika

Durf jij deze griezelige spookstadjes te bezoeken?

Top 10 ghost towns in Amerika. De USA staat bekend om de uitgestrekte landschappen en wereldsteden. Maar er is een mysterieuze kant aan dit grootse land die vaak over het hoofd wordt gezien: de ghost towns. Deze verlaten stadjes, ooit bruisende gemeenschappen, zijn nu stille herinneringen aan vervlogen tijden. We nemen je mee naar enkele van de meest fascinerende ghost towns in Amerika en duiken in hun boeiende geschiedenis.

Rhyolite, Nevada ghost towns

Samenvatting

Het artikel “Top 10 ghost towns in Amerika” neemt je mee naar enkele van de beroemdste en meest fascinerende verlaten stadjes in de Verenigde Staten, die perfect zijn om te bezoeken tijdens Halloween. Ghost towns zoals Bodie (Californië), Rhyolite (Nevada), Tombstone (Arizona), en Centralia (Pennsylvania) zijn stille herinneringen aan vergane tijden, vaak verlaten na economische neergang. Deze steden bieden een mysterieuze sfeer, versterkt door verlaten gebouwen, en sommige staan zelfs bekend om paranormale activiteit. Tijdens Halloween komen deze ghost towns tot leven met spooktochten en evenementen, waardoor ze ideale bestemmingen zijn voor wie op zoek is naar spanning en avontuur. Ook ghost towns zoals Calico (Californië), Glenrio (Texas/New Mexico), Kennecott (Alaska), Goldfield (Nevada), Terlingua (Texas), en Grafton (Utah) worden besproken, elk met een unieke geschiedenis en sfeer. Het artikel biedt daarnaast praktische informatie over veiligheid, overnachten, en wat je mee moet nemen tijdens een bezoek aan een ghost town.

Ghost towns zijn een geweldige keuze voor avontuurlijke reizigers die tijdens Halloween op zoek zijn naar een combinatie van geschiedenis, spanning, en mysterie.

Wat is een ghost town?

Een ghost town is een stad of dorp dat ooit bewoond was, maar door economische of andere omstandigheden is verlaten. Veel van deze steden ontstonden tijdens de Gold Rush in de 19e eeuw, toen duizenden gelukzoekers naar het westen van Amerika trokken op zoek naar rijkdom. Wanneer de mijnen waren uitgeput of andere economische bronnen opdroogden, verlieten bewoners de steden, vaak van de ene op de andere dag. Wat achterbleef waren lege straten, vervallen gebouwen en een gevoel van tijd dat stil is blijven staan.

Waarom ghost towns perfect zijn voor Halloween

Ghost towns zijn niet alleen historisch interessant, maar bieden ook de perfecte mix van mysterie en spanning die we associëren met Halloween. De verlaten straten, oude mijnen en vervallen gebouwen vertellen verhalen over verloren dromen, tragische gebeurtenissen en onverklaarbare fenomenen. Veel bezoekers van deze spooksteden hebben vreemde ervaringen gemeld, variërend van mysterieuze voetstappen tot onverwachte koude rillingen.

Of je nu een adrenalinejunkie bent die op zoek is naar het paranormale of gewoon een bijzondere Halloween-ervaring wilt, een bezoek aan een ghost town brengt je naar een wereld vol griezelige verhalen en spannende avonturen.

De beroemdste ghost towns in Amerika

America top 10 haunted places

1. Bodie, Californië

Bodie is misschien wel een van de bekendste ghost towns in de Verenigde Staten. Deze stad ligt ten noorden van Yosemite National Park en beleefde zijn hoogtepunt in de late jaren 1800 tijdens de Californische Gold Rush. Met meer dan 10.000 inwoners was Bodie ooit een bloeiende gemeenschap vol mijnwerkers, saloons en winkels. Tegenwoordig is het een beschermd staatspark, en bezoekers kunnen door de straten wandelen en de vervallen gebouwen bewonderen. Het lijkt alsof de stad in een oogwenk is achtergelaten, met meubels en persoonlijke bezittingen die nog steeds in de huizen liggen.

Bodie Californie

2. Rhyolite, Nevada

Rhyolite is een van de vele ghost towns in Nevada, een staat die bezaaid is met verlaten nederzettingen. Deze stad, gelegen aan de rand van Death Valley, bloeide op tijdens de Gold Rush aan het begin van de 20e eeuw.

Rhyolite Nevada

Wat Rhyolite uniek maakt, zijn de indrukwekkende overblijfselen van gebouwen, zoals de ruïnes van een bank en een treinstation. Bezoekers kunnen ook een van de laatste overgebleven “fleshuizen” zien, een gebouw gemaakt van honderden glazen flessen.

Rhyolite Nevada ghost towns

3. Tombstone, Arizona

Hoewel Tombstone geen volledige ghost town is, heeft het een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met het Wilde Westen. Deze stad is vooral bekend vanwege de beroemde “Shootout at the O.K. Corral”, een legendarisch vuurgevecht tussen de Earp-broers en een groep criminelen. Tegenwoordig is Tombstone een populaire toeristische bestemming, waar bezoekers een stap terug in de tijd kunnen doen en meer te weten kunnen komen over het ruige leven in het oude Westen.

Tombstone Arizona

4. Centralia, Pennsylvania

Centralia is een unieke ghost town die zich onderscheidt van de mijnstadjes in het westen van Amerika. Deze stad werd in de jaren 1960 verlaten nadat een ondergrondse mijnbrand uitbrak die nog steeds woedt. Slechts een handvol inwoners blijft in Centralia wonen, terwijl de rest van de stad is overgenomen door de natuur. Bezoekers kunnen door de verlaten straten wandelen en de mysterieuze rookpluimen zien opstijgen uit de grond.

Centralia Pennsylvania

Centralia is misschien wel een van de engste ghost towns die je kunt bezoeken. Sinds de ondergrondse mijnbrand die in de jaren ’60 begon en nog steeds smeult, lijkt de stad rechtstreeks uit een horrorfilm te komen. De verlaten wegen, de rook die uit scheuren in de grond komt en de verlaten huizen maken Centralia een unieke, maar angstaanjagende plek om tijdens Halloween te bezoeken.

5. Calico, Californië

Calico was ooit een bloeiende zilvermijnstad in de late 19e eeuw. Tegenwoordig is het een gerestaureerde ghost town waar bezoekers kunnen rondwandelen door de oude mijnschachten en gebouwen. Tijdens Halloween wordt Calico omgetoverd tot een griezelig festival, compleet met spooktochten, live-acts en haunted houses. Het nachtelijke landschap van de Mojave-woestijn geeft deze stad een extra mysterieuze sfeer.

Calico, Californië

6. Glenrio, Texas/New Mexico

Glenrio is een unieke ghost town die zich uitstrekt over de grens tussen Texas en New Mexico. Het stadje bloeide ooit dankzij Route 66, maar werd verlaten toen de snelweg werd verlegd. Nu staan er verlaten benzinestations en motels die perfect zijn voor een griezelige Halloween-roadtrip. De verlaten sfeer, gecombineerd met het verhaal van een stad die ineens uitgestorven raakte, zorgt voor een echt spookachtig gevoel.

Glenrio

7. Kennecot, Alaska

Kennecott is een afgelegen spookstad diep in de wildernis van Alaska, ooit een welvarende kopermijnstad. De stad werd in de jaren 1930 plotseling verlaten en de natuur heeft langzaam bezit genomen van de gebouwen. Kennecott ligt in het Wrangell-St. Elias National Park en is alleen toegankelijk via een lange tocht door het ruige landschap, wat het een avontuurlijke bestemming maakt. Het afgelegen karakter en de vervallen rode houten gebouwen maken Kennecott een bijzonder spookachtige plek om te bezoeken.

Kennecott Alaska

8. Goldfield, Nevada

Goldfield is een oude goudmijnstad in de woestijn van Nevada. Hoewel de stad officieel niet volledig verlaten is, zijn er nog veel historische, vervallen gebouwen die een enge sfeer oproepen. Het Goldfield Hotel staat bekend om zijn paranormale activiteit, waarbij bezoekers vaak vreemde geluiden en koude plekken hebben gemeld. Als je op zoek bent naar een echt huiveringwekkend spookverhaal, moet je zeker een stop maken in Goldfield.

Goldfield Nevada ghost town

9. Terlingua, Texas

Aan de rand van Big Bend National Park in Texas ligt Terlingua, een voormalige kwikmijnstad die nu bekend staat om zijn verlaten ruïnes en het jaarlijkse Chili Cook-Off Festival. Tijdens Halloween kun je de oude mijnwerkershutten en het verlaten kerkhof bezoeken, terwijl je geniet van de oneindige uitgestrektheid van de Texaanse woestijn. Terlingua’s geïsoleerde ligging en het desolate landschap creëren een unieke, spookachtige sfeer.

Terlingua Texas

10. Grafton, Utah

Grafton is een kleine ghost town die dateert uit de tijd van de pioniers in het midden van de 19e eeuw. Deze stad is bekend om zijn goed bewaarde houten gebouwen en het schilderachtige landschap, maar ook om de tragedie die veel van zijn bewoners trof. Een aantal van de oorspronkelijke inwoners stierf door overstromingen en ziekten, en de stad werd uiteindelijk verlaten. Grafton is een populaire plek voor spooktochten en staat ook bekend om zijn rustige, maar griezelige begraafplaats.

Grafton Utah
Boek jouw Halloween-reis naar de meest griezelige ghost towns van Amerika en beleef een angstaanjagend avontuur met UStravel.nl | Canadatravel.nl!

Veelgestelde vragen over ghost towns in Amerika

1. Wat is een ghost town?

Een ghost town is een stad die ooit bewoond was, maar door economische of natuurlijke oorzaken grotendeels of volledig verlaten is. Veel van deze steden waren ooit mijnstadjes die werden achtergelaten nadat de mijnen uitgeput raakten.

2. Zijn ghost towns veilig om te bezoeken?

De meeste ghost towns zijn veilig om te bezoeken, vooral die welke beschermd zijn als staatsparken, zoals Bodie. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat sommige gebouwen vervallen kunnen zijn en er gevaarlijke omstandigheden kunnen zijn, zoals scherpe randen of instortingsgevaar.

3. Kun je overnachten in een ghost town?

In sommige ghost towns, zoals Jerome in Arizona, zijn er hotels en accommodaties waar bezoekers kunnen overnachten. In andere steden, zoals Bodie, zijn overnachtingen niet toegestaan, maar kun je wel overdag bezoeken.

4. Zijn er echt spoken in ghost towns?

Veel ghost towns, zoals Jerome en Virginia City, hebben een reputatie opgebouwd voor paranormale activiteit. Hoewel er veel spookverhalen worden verteld, is het moeilijk te bewijzen of deze verschijnselen echt zijn. Voor degenen die op zoek zijn naar spanning tijdens Halloween, zijn ghost towns echter een populaire bestemming voor spooktochten.

5. Wat zijn de beste ghost towns om tijdens Halloween te bezoeken?

Populaire ghost towns om tijdens Halloween te bezoeken zijn Bodie (Californië), Jerome (Arizona), Virginia City (Nevada), en Centralia (Pennsylvania). Deze steden organiseren vaak spooktochten en speciale evenementen tijdens de Halloween-periode.

6. Kun je een ghost town zelf verkennen?

Ja, veel ghost towns zijn open voor het publiek en kunnen zelfstandig verkend worden. In sommige steden worden er echter ook rondleidingen aangeboden die dieper ingaan op de geschiedenis en legendes van de stad.

7. Wat moet ik meenemen bij een bezoek aan een ghost town?

Bij een bezoek aan een ghost town is het verstandig om water, stevige schoenen, een camera en zonnebescherming mee te nemen. Aangezien veel van deze steden afgelegen liggen, is het belangrijk goed voorbereid op pad te gaan.

Lees ook onze andere Halloween-blogs

Neem gerust contact met ons op als je over een stad meer informatie zou willen hebben!

Jildou

Over de auteur

Misschien vind je deze verhalen ook leuk

Haunted Hotels in Amerika
Slapen in een haunted hotel; droom of nachtmerrie?...
Ghost towns in Amerika (4)
Durf jij deze griezelige spookstadjes te bezoeken?

Recente posts

Haunted Hotels in Amerika
Haunted hotels in Amerika
Ghost towns in Amerika (4)
Top 10 ghost towns in Amerika
Rondreizen door West-Amerika
De mooiste rondreizen door West-Amerika
Beren spotten in Canada
Beren spotten in Canada
c-B.-Mistich_Grapes-in-Gillespie-County-Credit-B
Kisses from Texas
Haunted Hotels in Amerika
Ghost towns in Amerika (4)
Rondreizen door West-Amerika
Beren spotten in Canada
c-B.-Mistich_Grapes-in-Gillespie-County-Credit-B